Millä perusteella eri perunalajikkeet jaetaan värikoodeihin?
Minkälaisien ruokalajien valmistukseen eri väri koodattuja perunalajikkeita käytetään?
Perunalajikkeiden käyttöominaisuudet eroavat
toisistaan. Liisterimäinen muusi tai keitinveteen hajonneet kuoriperunat
kertovat, että perunalajike ei ole ollut paras mahdollinen.
Monikäyttöisyys on valttia, mutta kannattaa tehdä valintoja myös
valmistettavan ruoan mukaan.
Perunalajikkeet poikkeavat toisistaan muun muassa niiden sisältämän tärkkelyksen määrässä. Jauhoisissa lajikkeissa tärkkelyspitoisuus on suurempi kuin kiinteämaltoisissa lajikkeissa.
Perunalajikkeet poikkeavat toisistaan muun muassa niiden sisältämän tärkkelyksen määrässä. Jauhoisissa lajikkeissa tärkkelyspitoisuus on suurempi kuin kiinteämaltoisissa lajikkeissa.
Nykyisin meillä on mahdollisuus
valita oikea perunalajike kuhunkin ruokaan. Jauhoiset lajikkeet sopivat
paremmin perunamuusin valmistukseen sekä uuniperunoiksi.
Keitettyinä valmistettavaksi
perunoiksi sekä laatikoihin ja keittoihin sopivat vähän
kiinteämpimaltoisemmat perunat. Vähiten tärkkelystä sisältävät lajikkeet
sopivat salaatteihin.
Vaikka jauhoiset perunat hajoavat herkästi keitettäessä, ovat esim. Pito ja Puikula herkullisia myös höyryssä keitettyinä.
Muutamia esimerkkejä perunalajikkeista, joita kuhunkin ryhmään kuuluu.
|
|||||
![]() |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti