torstai 27. elokuuta 2015

GLUTEENITON RUOKAVALIO



GLUTEENITON RUOKAVALIO
Gluteenittomalla ruokavaliolla on perinteisesti hoidettu keliakiaa, mutta viime aikoina se on kasvattanut suosiotaan myös ei-keliaakikkojen keskuudessa.
Gluteenitonta ruokavaliota noudatettaessa ei syödä vehnänsukuisia viljoja, joita ovat vehnä, ohra ja ruis. Luontaisesti gluteenittomia viljalajeja ovat muun muassa riisi, tattari, hirssi, maissi, amarantti ja quinoa. Maitotuotteet sopivat erinomaisesti gluteenittomaan ruokavalioon sillä ne ovat useimmiten luontaisesti gluteenittomia. 
 
 
Gluteeniton ruokavalio sisältää hyvin vähän gluteenia. EU-asetuksen mukaan gluteeniton tuote voi sisältää pelkästään luontaisesti gluteenittomia viljoja, vehnätärkkelystä tai gluteenitonta kauraa, joiden gluteenipitoisuus jää alle 20 mg/kg. Gluteeni vältetään karsimalla ruokavaliosta vehnän sukuiset (Triticum) viljat vehnä, ohra ja ruis. Gluteenittomalla ruokavaliolla hoidetaan keliakiaa, sillä keliaakikolle viljojen gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurioita. Gluteenitonta dieettiä voivat käyttää muutkin kuin keliakiapotilaat.
Kaura ja vehnätärkkelys on myös hyväksytty Suomessa osaksi gluteenitonta ruokavaliota. Muita luonnostaan gluteenittomia viljalajeja ovat muun muassa riisi, tattari, hirssi ja maissi. Lisäksi gluteenia sisältävistä viljalajeista valmistetaan teollisesti gluteenittomia tuotteita. Vehnätärkkelys voi kuitenkin aiheuttaa oireita herkimmille keliaakikoille, usein ihokeliakiaa sairastaville. Ohratärkkelys (ohrakas) ei sovellu gluteenittomaan ruokavalioon.
Katso Arlan gluteenittomat reseptit reseptimme!  
Katso video
Ruoanvalmistaminen gluteenittomasti on helppoa
Moni ruoka on luontaisesti gluteenitonta, jolloin sama ruoka sopii mainiosti koko perheelle. Tällaisia ovat esimerkiksi jauheliha-perunalaatikko ja poronkäristys, joiden valmistuksessa ei käytetä lainkaan gluteenia sisältäviä viljoja.


Sen sijaan makkara- ja nakkiruoat, couscous- ja mannasuurimot sekä useat soijakastikkeet sisältävät gluteenia ja eivät siten sovi keliaakikoille. Myöskin lakritsi, mämmi ja maltaat ovat keliaakikoilla kiellettyjen listalla.
Ruoanvalmistaminen kerralla koko perheelle on helppoa, kunhan huomioi seuraavat asiat: Suurusta kastikkeet vehnäjauhon sijaan esimerkiksi maissitärkkelyksellä. Murekkeisiin ja lihapyöryköihin voi tavallisten korppujauhojen sijaan käyttää gluteenittomasta leivästä valmistettua korppujauhoa, perunasurvosta tai perunasosehiutaleita. Myös leivittäminen onnistuu kätevästi perunasosehiutaleilla.
 
Valmista gluteeniton leipä itse. Gluteeniton taikina tarttuu käsiin. Tee taikina yleiskoneella tai alusta se öljytyllä kädellä. Gluteeniton perunasosejauhe antaa makua ja mehevyyttä.
Valmistusohje
  • Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri, (gluteeniton) perunasosejauhe ja Oivariini.
  • Mittaa jauhot ja lisää taikinaan. Vaivaa taikinaa sen verran, että se on tasaista. Anna kohota lämpimässä paikassa n. kaksinkertaiseksi (1/2 t).
  • Kaada taikina voideltuun, suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan.
  • Paista uunin alatasolla 200 asteessa 40 - 45 min tai kunnes kypsä.
VINKKI
  • Voit käyttää gluteenitonta vuokaleipää voileipäkakkuun. Leikkaa ensin leivästä reunat/kuoret pois. Leikkaa sitten sahateräisellä veitsellä poikittain max.1 cm:n paksuisiksi levyiksi / paloiksi. Leipä saa olla tällöin edellisenä päivänä valmistettua.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti