torstai 3. syyskuuta 2015

Gluteeniton munkkit





Tänään meilla on uppopaisto  uudelin. 

Syömme ja maistelemme  itse.

  
 Tänään tein taikinaa ja  paistan gluteeniton munkkeja öljyssä.




Gluteeniton munkkit

 Munkit tehty valmiiksi pakastimeen vappua odottamaan. Teen munkit yleensä samasta taikinasta kuin pullatkin, mutta vähennän hieman rasvan määrää taikinasta ( ja rasvan vähentämisen myötä myös jauhojen määrää täytyy hieman pienentää, ettei taikinasta tule liian kovaa). Munkit tulee kohottaa kunnolla ennen paistoa, jotta niistä tulee pehmeitä ja rakenteeltaan kuohkeita. Kohotin tällä kertaa munkit uunissa vesihöyryn kanssa ja tämä on tähän mennessä kokeilemistani kohotuskeinoista paras. Ohjeessa mukana neuvot tuohon kohottamiseen.

Gluteeniton munkkitaikina:
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa (25 g)
1 tl suolaa
1 dl sokeria
 2 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
50 g pehmeää voita/margariinia

Paistamiseen: öljyä tai muuta uppopaistamiseen tarkoitettua rasvaa

Lämmitä neste ja liuota hiiva siihen. Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti munkkeja. Hieromisen jälkeen laita munkit joko leivinliinan tai leivinpaperin päälle pellille ja laita pelti n. 40 asteiseen uuniin. Laita uunin pohjalle kattila, jossa on kiehuvan kuumaa vettä ja sulje uunin luukku. Anna munkkien kohota "höyryuunissa" 30 minuuttia. Kuumenna paistorasva kuumaksi, rasvan kuumuuden voi testata pienellä nokareella taikinaa: kun rasva on riittävän kuumaa, taikina nousee heti pintaan ja alkaa kiehua. Nostele kohonneet munkit reikäkauhaa tai lastaa apuna käyttäen kuumaan öljyyn ja paista molemmin puolin kauniin kullanruskeiksi. Kun rasva on sopivan kuumaa, kypsyy munkki muutamassa minuutissa. Nostele paistetut munkit talouspaperin päälle ja sokeroi lämpimänä. Mikäli haluat pakastaa munkit, kannattaa sokerointi jättää välistä ja sokeroida munkit vasta sitten kun ne sulattaa tarjolle.
Erilaisia reseptejä munkkeja
http://www.gluteenitontaleivontaa.fi/2012/08/munkkipossut-ja-rinkilat.html



Myös minä autan Iuliia  teidä ja korisstella Donitsi.

 Katso video: http://www.k-ruoka.fi/reseptit/donitsit/







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti