Tänään meilla on uppopaisto uudelin.
Syömme ja maistelemme itse.
Tänään tein taikinaa ja paistan gluteeniton munkkeja öljyssä.
Gluteeniton munkkit
Munkit tehty valmiiksi pakastimeen vappua odottamaan. Teen munkit yleensä samasta taikinasta kuin pullatkin, mutta vähennän hieman rasvan määrää taikinasta ( ja rasvan vähentämisen myötä myös jauhojen määrää täytyy hieman pienentää, ettei taikinasta tule liian kovaa). Munkit tulee kohottaa kunnolla ennen paistoa, jotta niistä tulee pehmeitä ja rakenteeltaan kuohkeita. Kohotin tällä kertaa munkit uunissa vesihöyryn kanssa ja tämä on tähän mennessä kokeilemistani kohotuskeinoista paras. Ohjeessa mukana neuvot tuohon kohottamiseen.
Gluteeniton munkkitaikina:
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa (25 g)
1 tl suolaa
1 dl sokeria
2 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
50 g pehmeää voita/margariinia
Paistamiseen: öljyä tai muuta uppopaistamiseen tarkoitettua rasvaa
Lämmitä neste
ja liuota hiiva siihen. Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Lisää reilut puolet jauhoista taikinaan
koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa
koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. Älä kohota taikinaa,
vaan leivo siitä heti munkkeja. Hieromisen jälkeen laita munkit joko
leivinliinan tai leivinpaperin päälle pellille ja laita pelti n. 40
asteiseen uuniin. Laita uunin pohjalle kattila, jossa on kiehuvan kuumaa
vettä ja sulje uunin luukku. Anna munkkien kohota "höyryuunissa" 30
minuuttia. Kuumenna paistorasva kuumaksi, rasvan kuumuuden voi testata
pienellä nokareella taikinaa: kun rasva on riittävän kuumaa, taikina
nousee heti pintaan ja alkaa kiehua. Nostele kohonneet munkit
reikäkauhaa tai lastaa apuna käyttäen kuumaan öljyyn ja paista molemmin
puolin kauniin kullanruskeiksi. Kun rasva on sopivan kuumaa, kypsyy
munkki muutamassa minuutissa. Nostele paistetut munkit talouspaperin
päälle ja sokeroi lämpimänä. Mikäli haluat pakastaa munkit, kannattaa
sokerointi jättää välistä ja sokeroida munkit vasta sitten kun ne
sulattaa tarjolle.
Erilaisia reseptejä munkkeja
http://www.gluteenitontaleivontaa.fi/2012/08/munkkipossut-ja-rinkilat.htmlMyös minä autan Iuliia teidä ja korisstella Donitsi.
Katso video: http://www.k-ruoka.fi/reseptit/donitsit/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti